Francúzske zemiaky
Suroviny: 1 kg zemiakov, maslo, 4 vajíčka, 1 ks údenej klobásky, soľ, mleté čierne korenie, 2 dcl mlieka, 10 dkg údeného syru napr. Eidam
Postup: Zemiaky prepichneme 1x vidličkou a dáme variť neošúpané do studenej osolenej vody. Keď začnú byť zemiaky mäkké zlejeme ich a necháme vychladnúť. Očistíme od šupky a nakrájame na krúžky. Plech vymastíme maslom a poukladáme 1 vrstvu zemiakov. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. 2 vajíčka uvaríme na tvrdo. Na zemiaky pretlačíme cez "mriežkový krájač" vajíčka a poukladáme na kolečká nakrájanú klobásku. Poukladáme druhú vrstvu zemiakov a znovu posolíme.
Do hrnčeka dáme mlieko, v ktorom rozšľaháme 2 vajíčka, osolíme a pridáme nastrúhaný údený syr. Touto zmesou zalejeme zemiaky a navrch nakrájame plátky masla. Dáme zapiecť do rozohriatej trúby.
Príloha ? Klasika kečup, uhorky a pod. podľa chuti.
Doporučujem nedávať smotanu, ako je zaužívané, ale vyskúšať mlieko so syrom, je to superské a ľahké !!!
Veľa príjemných pocitov Vašim chuťovým bunkám !!!!!!!!